Voorbeeld mediation burenruzie

1

Mediationvoorbeelden uit de praktijk

 

Meneer X koopt een nieuwbouwappartement op de bovenste etage van een hoog flatgebouw. Het heeft een adembenemend mooi uitzicht. Het appartement onder hem krijgt als eigenaresse mevrouw Y. De nieuwe buren ontmoeten elkaar voor het eerst op de vergadering van de VVE. In het huishoudelijk reglement leggen de bewoners vast dat niemand tegels of parket mag hebben. Meneer X heeft voor hij er kwam wonen parket laten leggen. Mevrouw Y heeft laminaat.

 

In de maanden daarna belt mevrouw Y diverse keren aan bij meneer X om te klagen over contactgeluiden. Zij hoort iedere stap van meneer X. Meneer X trekt zijn schoenen uit als hij binnen komt, maar mevrouw Y blijft klagen.

 

Beide partijen wenden zich tot de mediator. De mediator gaat met de heer X naar de woning van mevrouw Y. In de woning van meneer X loopt ondertussen zijn vrouw rond op pantoffels. De contactgeluiden zijn duidelijk hoorbaar.

 

In het gesprek tijdens de mediation eist mevrouw Y dat meneer X tapijt in zijn huis laat leggen. Meneer X weigert dat. Na nog een gesprek met de cliënten en de mediator komen ze overeen dat meneer X twee grote kleden in zijn woning neerlegt. Eén in de gang en één in de woonkamer op de looproutes. Dat zorgt ervoor dat de contactgeluiden daarna acceptabel zijn voor mevrouw Y. Beide partijen blijven dankzij een geslaagde mediation als goede buren onder elkaar wonen.